A KONYHA ((konyhamalacoknak val)
"Azt mondja a has: alkoss, gyarapts!" (Andreas Oge: Parafrzis)
Az egsz bulinak voltakppen drga j Nagyanym az oka. (Mert a nagyanyk -ugy-e?- tbbnyire drga jk!) Hat fi unokja utn legkisebb lenya -desanym- vajdsakor sr fohszokat kldtt az giekhez, ugyan ajndkoznk meg t egy leny unokval, hogy vgre kilhesse abbli vgyait, melyek elssorban a lnny nevels kacskarings tjain voltak beteljeslhetk.
Vagy rossz helyre adresszlta imit Nagyanym, vagy nem mondta elg hangosan, mert az giek nem hallgattk meg krst. gy lettem n a legfiatalabb, hetedik, egyben utols unokja.
Gyorsan felocsudott azonban csaldsbl s elhatrozta, hogy fggetlenl a rgvrt ajndk bejegyzett s termszetben is ellenrizhet nemtl, bizony lnyknt fog felnevelni. Mondjk: akkor mg szke hajamba nem tallott masnit ktni, s ha a konyhban segdkeztem, kuktasapkt s bodros ktnyt kaptam serte-fertlseimhez. Mert ott nagyon szerettem tevkenykedni. Nagyanym nagyszer hziasszony, bravros fztudomnyrl messzefldn elhreslt konyhamvsz volt. Se szeri, se szma azoknak az teleknek, melyeket csak ismert, tudott megfzni, elkszteni, s amelyekbl oly sokat elfelejtettem azta. Szmomra -s zlsvilgom szmra- legkedvencebb receptjeinek egyikt ma is rzm. gy nnepek tjn mindg elksztem, hadd osszam meg a kedves Olvasval is ezt a receptet.
Mjpsttom. Ngy (!) nagy fej hagymt vegesre prolunk. Vkony cskokra vgott disznmjat tesznk hozz s csak addig fzzk, mg a mj bell cseppnyit vres marad. Kihls utn az egszet hsdarln ledarljuk, ugyanakkor hozzdarlunk 4-5 kemnytojst. Megfszerezzk borssal, bven mustrral, majd belevgunk apr kockkra vgott savany uborkt. (Ennek mennyisgt ne sajnljuk, ettl lesz ropogs a psttom!) Pirtott kenyrre kenve a jghideg psttomot (a felvitt mennyisg legalbb olyan vastag legyen, mint maga a kenyr), forr, cukords ctromos teval fogyasszuk. Tancs gourmandoknak: a hideg psttomos falatot a sznkban tartva hrpintsk r a forr tet! Utolrhetetlen zkompozci.
Nagyanym oktsa s belmoltott konyhaszeretete kipusztthatatlan gykereket eresztett bennem. Igazi konyhamalac lettem. Legszvesebben persze azokat az teleket ksztem, melyekrl azt mondjk: igazn csak a frfiak tudjk jl elkszteni. Ebben ugyan tamskodom, de prkltjeim, bogrcsgulysom, papriksaim, fknt halszleveim csaldszerte ismertek, hresek s kedveltek.
Van azonban egy sajt tallmny (?) receptem, melyet ugyan ritkn ksztek -elssorban nyersanyag hjn-, de szinte szvvel ajnlok minden hast kedvel Olcvas figyelmbe.
Ikrs-haltejes palacsinta Bokrts-mdra: Kell (s ppen kaphat) mennyisg friss halikrt s haltejet pr rig ersen zzott fokhagyms tejbe ztatunk. Az ikrs-haltejet lecsepegtetve fokhagyms (ne sajnljuk!) lben kifzzk. Tehetnk bele (mdjval) babrlevelet, esetleg csipetnyi majorannt is. A kifztt ikrs haltejet palacsintatsztba tltjk. A levet, melyben az ikrs-haltejet kifztk, tejfllel (esetleg kevs liszttel) besrtjk. A tiszta lbl egy keveset tzll tlba tltnk. Ebbe tesszk a tlttt palacsintkat, melyekre gazdagon rntjk a besrtett levet. Stbe tesszk s pirosra stjk.
Az nyencek fogyaszts eltt mg egy kis tiszta tejfllel megntzhetik, a merszebbek mg natr fokhagymt s borsot is tehetnek r. Amolyan igazi hadzenet ez a koleszterin-szintnek. A palacsinta ze-zamata napokig az nynkn marad, gy ht inkbb htvgi teknek ajnlom, hogy legalbb a htfi munkanapig flreszagolhatatlan lehelletnk visszatrhessen a normlis kerkvgsba.
Testvrbtym sem volt ment a gargantuai lvezetektl (is!), melyeket a konyha knlt szmra. Ott tevkenykedni nemigen lttam, de ignye a legrafinltabb gourmandokval vetekedett. El is kvetett mindent, hogy kvl szakcs sgornm az asztalra varzsolja azt, amit gasztronmiai kutatsai, kalandozsai kzben meglelt, megtallt. Hossz vekig egy afrikai krhzban dolgozott, rtelemszer, hogy olyan receptrt hagyott rnk, amelyek ismeretesek ugyan a kalandoz eurpaiak szmra, lvezetkrl azonban szksgszeren s szvesen lemondanak. Mert elksztsk "macers", hossz idt ignyel, ismeretlen s nehezen beszerezhet fszerekkel kell dolgozni s csupn frissen fogyaszthatk.
Kedvenc rmmaradt receptje az afrikai gulys 6 fre, 1,2 kg. marhahsbl! 4-5 nagy fej hagymt aprra vgva vegesre prolok, egy doboz paradicsomprt teszek r, azzal megprklm, majd felengedem kb. 2 liter vzzel. Addig fzm, mg a vz el nem prolog, ennlfogva a hagyma zselszerv srsdik. Ebbe teszem bele az apr cskokra vgott marhahst, tforgatom, pirtom pr percig, majd felengedem 2-3 liter vzzel.
Most megfszerezem: s, majoranna, kardamom-mag, gymbr, borkabogy, szegfbors, koriander, mustrmag, mustr, 3-4 szelet citromkarika, 2 evkanl citroml, kevske babrlevl, trtt bors, teskanlnyi szerecsendi-virg, 1 evkanl cukor.
Mintegy msfl-kt rt fzm lass tzn, lefedve. Amikor elkszlt, tlals eltt egy b maroknyi aprra vgott fokhagymt teszek bele. Mr csak j tvgyat kell kvnnom a fogyasztshoz. A sok s jfle fszer utolrhetetlen s eleddig ismeretlen zekkel ajndkozza meg a trelmes szakcs szvesen ltott vendgeit.
Nagyanym kedvenc alkotsa s szvesen ksztett "kltemnye" volt a Zellerpuding Nagymama mdra.
A vkony szeletekre vgott zellert szegfszeges-cukros vzben egy fl napig ztatjuk. Figyeljnk arra, hogy a vz ellepje a zellerszeleteket, klnben a zeller megbarnul. Az ztats utn a szeleteket srre, cukros vzben sziruposra fzzk. A teljesen megpuhult szeleteket szitn ttrjk vagy turmix-gpen szttrjk. Ebbe a zselszer anyagba tesznk rumba ztatott mazsolt, kandrozott narancshjat s kevs citromlevet. Poharakba tve hideg helyen hagyjuk megkocsonysodni. Tlals eltt meghintjk csipetnyi fahjjal s enyhn cukrozott tejsznhabbal tlaljuk. Az inyencek mindezt rumos meggyel "ksrhetik". Kifogstalan afrodizikum! Br a Viagrt sohasem prbltam, ennek fickst hatsra azonban eskszm. (Igaz! van vagy harminc esztendeje, hogy utoljra ettem, s akkor mg.....! Hajjaj!)
zek, illatok! Oly sokszor emlegetem fel ket. Mert rzik, visszahozzk a visszahozhatatlant.
Mindannyian rznk emlkeink kztt olyan zeket, melyeket senki ms nem tud elvarzsolni, csak az tudott, aki mr nincs kzttnk s akit az zen keresztl meg tudunk idzni. Tanuljunk azoktl, akik mg itt vannak kzttnk s akik riznek, tudnak valamit arrl, amirl a mr-mr mechanikuss vlt konyhamvszet, az elrefztt s dobozolt termkek mg hrbl sem tudnak semmit.
1997
|